Staré šarišské pastorále zahrá vyše 100-členné hudobné teleso

28.12.2011 Prešov

Prešov 28. decembra (TASR) – Slávnostný koncert s názvom Hore, hore pastuškove, ktorý sa bude konať v historickej sále Parku kultúry a oddychu v Prešove, si budú môcť diváci vychutnať 6. januára vďaka unikátnemu viac ako 100-člennému hudobnému telesu.
Hudobné dielo, ktoré približuje obdobie od Vianoc do Troch kráľov, naštudoval známy prešovský skladateľ a dirigent Július Selčan. Zaujímavosťou je, že orchester pritom zostavil z interpretov, ktorý sa dnes venujú rôznym hudobným štýlom.
Projekt vznikol vďaka spolupráci Selčana s prešovským Folklórnym súborom (FS) Šarišan, Dedinskou folklórnou skupinou Záborský zo Župčian a účinkujú v ňom aj najtalentovanejší žiaci Základnej umeleckej školy vo Veľkom Šariši a jej pobočiek.
\"Tento koncert pozostáva z piesní, ktoré na seba priamo nadväzujú, nacvičovali sme ho vyše dva mesiace. Podarilo sa nám dať dohromady a zladiť desiatky symfonikov, muzikantov a spevákov rockovej i ľudovej hudby. Interpreti majú od päť do 65 rokov,\" priblížil hudobné teleso Selčan.
Vedúci FS Šarišan Ladislav Kišeľak, ktorý so Selčanom úzko spolupracuje, dnes pre TASR uviedol, že ide o starý zabudnutý notový materiál s prvkami klasicizmu, pričom niektoré koledy a vianočné piesne sú známe z cirkevných spevníkov a niektoré vôbec nepoznali.
\"Hudobný materiál je dosť netradičný, pretože sa našiel v 90. rokoch pri rekonštrukcii organu v kostole v Bardejove. Nie je uvedený autor, takže nevieme, kto ani kedy dielo zložil. Podstatné však je, že vznikol zaujímavý program, ktorý poteší ľudí počas sviatkov,\" povedal Kišeľak.
Slávnostný koncert sa bude konať v piatok 6. januára na sviatok Troch kráľov. Program sa na pódiu v Parku kultúry a oddychu – Čierny orol začína o 16. hodine.
 

Vyberte región